PROTEST, A REVOLUTIONARY ROCK OPUS - V.A.

Artiest info
Website
facebook
Label: Buffalo Gal Productions Music

U herinnert zich allicht nog de laffe moord op de zwarte Afro-Amerikaan George Floyd op 25 mei 2020. Een politieagent plaatste in Powderhorn, Minneapolis zijn knie meer dan acht minuten op de hals van de geboeid op de grond liggende gearresteerde man. Ondanks zijn luide geschreeuw dat hij niet meer kon ademen stierf George Floyd door verstikking. Het hele gebeuren werd als een onaanvaardbare actie van racisme gezien door de zwarte Amerikaanse gemeenschap en leidde tot wekenlange demonstraties waarin ze hun protest over deze moord luidruchtig bleven aanklagen. Agent Derek Chauvin werd in april 2021 veroordeeld voor doodslag en moest voor 22,5 jaar naar de gevangenis.

Dit onrecht schokkeerde vele mensen in Amerika en in de rest van de wereld. Het inspireerde nu ook vijftien songschrijvers, artiesten en muzikanten tot het componeren van songs die ze nu bundelden op het album “Protest, A Revolutionary Rock Opus”. Het werd ook een ode aan de vrouwen en de bewegingen die in de ‘Twin Cities’ Minneapolis en St. Paul rond de Mississippi-rivier in Minnesota decennialang als activisten tegen geweld en voor hun burgerrechten en voor gelijkheid zijn blijven opkomen.

Deze vijftien nieuwe songs werden van teksten en muziek voorzien door Kat Perkins, Eric Warner, Tim Carrow, Jimmy Rogers, Linnea Mohn, Barbara Cohen, Dina Maccabee, Aaron Gabriel, Ashley DuBose, Ben Obi, Timothy A. Levy, Nora Montañez, Miguel Gonzalez en Perrin Post. De liedjes werden pas na de lange stilstandperiode door de Covid-19-crisis in de opnamestudio ingezongen door Barbara Cohen, Randy Schmeling, Nora Montañez, Ashley DuBose, Kasano Mwanza, Janely Rodriguez, Linnea Mohn, Tim Carrow en Kymani Kahlil en de plaat “Protest, A Revolutionary Rock Opus” was een feit geworden.

Op de video bij deze recensie laten we u kennismaken met één van deze 15 songs: het rockende nummer “I Saw Vietnam” werd gecomponeerd door Kat Perkins en Eric Warner en Randy Schmeling is de leadzanger van het anti-oorlogsnummer. Enkele andere voor zichzelf sprekende songtitels zijn “Together, We Won’t Fall”, “We Are Woman”, “We Are One”, “Stand Together”, “How Dare You!” en “Malala” over de Pakistaanse kinder- en vrouwenrechtenactiviste Malala Yousafzai. Zij was amper 15 jaar toen de islamitische guerillastrijders van de in Afghanistan en Pakistan heersende ‘Taliban’-groepering in 2012 een kogel door haar hoofd joeg toen ze in een schoolbus had plaatsgenomen. Ze overleefde die aanslag en in 2014 kreeg Malala de ‘Nobelprijs Voor De Vrede’ voor haar niet aflatende inspanningen met gevaar voor eigen leven, enkel en alleen om elementair basisonderwijs voor de onderdrukte Pakistaanse meisjes te verkrijgen.

In de rockmusical die deze artiesten met deze liedjes willen gaan creëren zullen ze naast hun originele liedjes ook oudere protestsongs uit de muziekgeschiedenis brengen met nummers van o.a. Joan Baez, Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young, Patti Smith, Pete Seeger en soullegende Sam Cooke. Het nobele doel dat tot de opname en de release van deze plaat heeft geleid moet er voor zorgen dat er voldoende geld mee wordt ingezameld om al de organisaties die zich voor deze goede initiatieven inzetten een financieel ruggensteuntje te geven in hun nooit aflatende strijd voor een betere wereld. We kunnen er na de realisatie van al die positieve objectieven dan ook allemaal mee van genieten.

(valsam)